Skrzydełka chrupiące smażone w panierce parmezanowej z sosem agro dulce
- 500 g skrzydełek z kurczaka
- 400 ml maślanki
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- łyżeczka ostrej papryki, najlepiej wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 125 g mąki pszennej
- 100g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- Odrobina chilli do smaku
Skrzydełka podzielić na elementy i zamarynować w maślance z solą – najlepiej na noc. Mękę połączyć z przyprawami i tartym serem. Obtoczyć dokładnie skrzydełka i smażyć na rozgrzanym oleju – temp. 170 C ok 12 minut Sos – cebule posiekać. W rondlu podgrzać cukier do momentu aż powstanie karmel. Połączyć z cebula, miodem i octem – chwile wyredukować aż zgęstnieje. Podać z kurczakiem.
Pałki z kurczaka pieczone na ziemniakach
- 10 pałek z kurczaka
- 4 duże ziemniaki
- 20 patyków do szaszłyka
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- słodka, ostra papryka do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oleju
- 1 kalafior
- 3 marchewki
- 2 czerwone cebule
Mięso natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki. Warzywa pokroić w cząstki podobnej wielkości. skropić olejem i oprószyć przyprawami. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Wbić w ziemniaki patyki do szaszłyków i nadziać pałki. Kurczaki umieścić na tacy z pergaminem, dołożyć przygotowane warzywa i do pieekarnika. Wykorzystać program pieczenie z małą parą 180 C 35 minut.
Bioderka z kurczaka duszone w sosie z winogronami i bazylią
- 1 kg podudzi z kurczaka (pałek)
- 200g czerwonych winogron
- 200g białych winogron
- 500g małych ziemniaków
- 4 małe czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki chili
- Ok 100ml śmietanki 30%
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- pęczek świeżej bazylii
Udka wymasować z przygotowaną marynatą i odstawić. W naczyniu połączyć pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek i przyprawy. Tak przygotowane umieścić w naczyniu do zapiekania, dodać śmietankę. Między warzywa wcisnąć marynowanego kurczaka i oczyszczone winogrona. Danie upiec w piekarniku wykorzystując gotowanie wspomagane, drób, udka pieczone i ustawić czas 40 minut. Program sam dopasuje parametry.