Pytanie na Śniadanie

Iga Parada i Piotr Kaszewiak w naszej kuchni cz.3

Skrzydełka chrupiące smażone w panierce parmezanowej z sosem agro dulce

  • 500 g skrzydełek z kurczaka 
  • 400 ml maślanki 
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach 
  • łyżeczka tymianku suszonego 
  • 1 łyżeczka oregano suszonego 
  • łyżeczka ostrej papryki, najlepiej wędzonej 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 125 g mąki pszennej 
  • 100g tartego parmezanu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • olej do głębokiego smażenia 

Sos: 

  • 2 czerwone cebule 
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego 
  • Odrobina chilli do smaku 

Skrzydełka podzielić na elementy i zamarynować w maślance z solą – najlepiej na noc. Mękę połączyć z przyprawami i tartym serem. Obtoczyć dokładnie skrzydełka i smażyć na rozgrzanym oleju – temp. 170 C ok 12 minut Sos – cebule posiekać. W rondlu podgrzać cukier do momentu aż powstanie karmel. Połączyć z cebula, miodem i octem – chwile wyredukować aż zgęstnieje. Podać z kurczakiem.


Pałki z kurczaka pieczone na ziemniakach

  • 10 pałek z kurczaka 
  • 4 duże ziemniaki 
  • 20 patyków do szaszłyka 

Marynata: 

  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • słodka, ostra papryka do smaku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 1 kalafior 
  • 3 marchewki 
  • 2 czerwone cebule 

Mięso natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki. Warzywa pokroić w cząstki podobnej wielkości. skropić olejem i oprószyć przyprawami. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Wbić w ziemniaki patyki do szaszłyków i nadziać pałki. Kurczaki umieścić na tacy z pergaminem, dołożyć przygotowane warzywa i do pieekarnika. Wykorzystać program pieczenie z małą parą 180 C 35 minut.


Bioderka z kurczaka duszone w sosie z winogronami i bazylią

  • 1 kg podudzi z kurczaka (pałek) 
  • 200g czerwonych winogron 
  • 200g białych winogron 
  • 500g małych ziemniaków 
  • 4 małe czerwone cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • Ok 100ml śmietanki 30% 
  • sól 
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • pęczek świeżej bazylii

Udka wymasować z przygotowaną marynatą i odstawić. W naczyniu połączyć pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek i przyprawy. Tak przygotowane umieścić w naczyniu do zapiekania, dodać śmietankę. Między warzywa wcisnąć marynowanego kurczaka i oczyszczone winogrona. Danie upiec w piekarniku wykorzystując gotowanie wspomagane, drób, udka pieczone i ustawić czas 40 minut. Program sam dopasuje parametry.


Więcej na ten temat